Filetowanie ryb

Filetowanie ryb

Filetowanie ryby to chyba najmniej przyjemna część wędkarstwa, choć oczywiście znajdą się fani tej czynności. Polega ona na wycięciu dwóch delikatnych płatów wzdłuż szkieletu ryby. Aby to zrobić, trzeba ją wcześniej wypatroszyć, czyli wydobyć z niej wnętrzności. Z tym zadaniem mają czasami problem nawet najbardziej doświadczeni wędkarze. Jak prawidłowo wyfiletować rybę tak, aby stanowiła ona późniejszy smaczny i wartościowy posiłek?

Filetowanie – co będzie potrzebne?

Do filetowania przydatny będzie nóż: długi, ostry, miękki. Najlepiej naostrzyć go przed samym procesem. Do patroszenia przyda się łyżka, może być zwykła, stołowa. Ważna też jest deska z uchwytem mocującym, pokryta tworzywem, po której ryba nie będzie się ślizgać. Jeśli takiej nie posiadasz, nic nie szkodzi. Rybę można z powodzeniem wyfiletować nawet na zwykłej, kuchennej desce. Warto zaopatrzyć się w gumowe rękawice, dzięki którym dłonie nie przesiąkną charakterystycznym zapachem ryby.

Filetowanie ryb

Jak wyfiletować rybę?

Zaczynając od samego początku – najpierw rybę należy złowić. Następnie ogłusz ją w możliwie humanitarny sposób i przetnij jej kręgosłup tuż przy nasadzie głowy. W gorące dni wyfiletować i przyrządzić rybę trzeba jak najszybciej – nawet krótkotrwałe wystawienie ryby na działanie promieni słonecznych powoduje jej zepsucie, a co za tym idzie – niezdatność do spożycia. W kolejnym kroku należy usunąć łuski. W tym celu chwyta się rybę za ogon i przesuwa nożem od ogona do głowy – czynność powtarza się, aż zdobycz pozostanie całkowicie bez łusek po obu stronach, po czym płucze się ją w wodzie. Teraz czas na patroszenie, czyli pozbycie się wnętrzności. W tym celu należy rozciąć podbrzusze ryby. Następnie należy włożyć nóż w nacięciu znajdującym się przy ogonie i wyciąć pożądany, pierwszy filet. Przy tej czynności trzeba również odciąć ogon i głowę, w wyniku czego otrzymuje się drugi filet. Ostatni krok to pozbycie się ości, które jeszcze zostały w mięsie ryby – poleca się robienie tego palcami, ponieważ nóż mógłby uszkodzić delikatne filety. Można je usmażyć na patelni, przyrządzić na grillu albo włożyć na kilka dni do octu. Każda metoda sprawi, że wyfiletowana przez Ciebie ryba będzie smakować wyjątkowo!

Prawidłowe filetowanie to rodzaj sztuki. Problem z nim mają nawet wybitni wędkarze. Jeśli jednak trochę poćwiczysz wykonywanie tej czynności, przyjdzie doświadczenie i każde filetowanie będzie coraz łatwiejsze i bardziej precyzyjne.